Wil je een workshop volgen, of meer weten over een thuisnetwerk waar je je EMS wil in plaatsen? Klik dan hier.
Energieconcepten in een woning
Dit filmpje legt je op een eenvoudige manier uit welke verschillende energie concepten in een woning toegepast kunnen worden voor productie, verbruik en opslag van energie.
Zelfconsumptie vs zelfvoorziening
Dit filmpje legt je op een eenvoudige manier uit wat het verschil is tussen de veelgebruikte termen zelfconsumptie en zelfvoorziening.
Capaciteitstarief en dynamische prijzen
In dit filmpje worden het capaciteitstarief en dynamische tarieven op een eenvoudige manier uitgelegd zodat je weet waar je moet op letten, en wat de mogelijkheden zijn.
De nettarieven zijn elk jaar anders, en hangen af van je woonplaats. De principes blijven wel van toepassing.
Metingen
Dit filmpje legt je op een eenvoudige manier uit welke verschillende metingen je kan tegenkomen bij een energiebeheer systeem in een woning.
Sturingen
Dit filmpje legt je op een eenvoudige manier uit welke verschillende sturingen er bestaan bij een energiebeheer systeem in een woning, en in welke situaties ze best toegepast kunnen worden.
Toepassing 1: zonnepanelen met elektrische boiler en wasmachine
In dit filmpje wil een gezin met zonnepanelen weten of/hoe ze hun elektrische boiler en wasmachine kunnen laten werken bij overschot van groene stroom. Er wordt nagegaan hoe deze apparaten aangestuurd kunnen worden, en aan welke criteria het energiebeheer systeem dan moet voldoen.
Toepassing 2: zonnepanelen met elektrisch voertuig en lucht/water warmtepomp
In dit filmpje wil een gezin met zonnepanelen weten of/hoe ze hun elektrisch voertuig en warmtepomp optimaal kunnen aansturen bij overschot van groene stroom. Er wordt nagegaan hoe deze apparaten aangestuurd kunnen worden, en aan welke criteria het energiebeheer systeem dan moet voldoen.
Toepassing 3: geen zonnepanelen, warmtepomp en buffervat
In dit filmpje wil een gezin zonder zonnepanelen weten of/hoe ze een warmtepomp met buffervat optimaal kunnen aansturen. Er wordt nagegaan hoe deze aangestuurd kan worden, en aan welke criteria het energiebeheer systeem dan moet voldoen.
Case 1: zonnepanelen en elektrisch voertuig (mazoutverwarming)
In dit filmpje worden resultaten (2022) gepresenteerd gemeten in een echte woning met een kleine zonnepaneel installatie en elektrisch voertuig (EV).
- Impact huisverbruikers
- Impact EV
- Impact op capaciteitstarief
Case 2: zonnepanelen, elektrisch voertuig en warmtepomp
In dit filmpje worden resultaten (2022) gepresenteerd gemeten in een echte woning met een veel zonnepanelen, een elektrisch voertuig (EV) en warmtepomp (WP) waar de warmtepomp en laadpaal intelligent aangestuurd worden door een EMS.
- Impact op zelfconsumptie door EV en WP
- WP sturing aandachtspunten
- EV/laadpaal aandachtspunten
- Impact op capaciteitstarief